Krem ziemniaczano-porowy
Weź:
•8 plastrów surowego wędzonego boczku
•cebulę
•2 pory
•4 ziemniaki
•2 łyżki masła
•5 szklanek bulionu warzywnego
•½ szklanki śmietany
•½ szklanki startego cheddara
•sól i pieprz do smaku
Połowę boczku pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, białe części porów dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i boczek, smaż, mieszając, aż się zrumienią. Wrzuć ziemniaki i pora, zamieszaj, przykryj i zmniejsz płomień. Duś 5 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, by nie przywarło. Wlej bulion, zagotuj, przykryj i gotuj 20 minut, aż warzywa zmiękną. Ostudź nieco i zmiksuj na gładko. Wlej do garnka, dopraw i zabiel śmietaną. Resztę boczku usmaż na chrupko na patelni. Zupę rozlej do miseczek, posyp pokruszonym boczkiem i serem.
Tekst: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Kari Finngaard, Stockfood/Free, Shutterstock