Krem ze szparagów i groszku
WEŹ:
- 4 ziemniaki
- cebulkę
- ząbek czosnku
- 1⁄2 kg szparagów
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 2 szklanki bulionu
- szklankę groszku zielonego (może być mrożony)
- łyżkę masła
- malutką garść delikatnych listków mięty
PRZYGOTOWANIE:
Posiekaj ziemniaki, cebulę, czosnek, zeszklij na maśle, dodaj pokrojone szparagi i groszek, podsmaż, zalej śmietanką i dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Włóż miętę i miksuj na gładki krem, dopraw do smaku.
Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności: greenmorning.pl
DZIĘKUJEMY PANI ANNIE SIMON ZA POMOC W STYLIZACJI I PRZYGOTOWANIU POTRAW DO SESJI ZDJĘCIOWEJ.