Krem ze świeżych pomidorów
Gęsta, pachnąca latem zupa pomidorowa doprawiona wędzoną papryką, przywodzi wspomnienia hiszpańskich wakacji. A gotowa jest w zaledwie kilka chwil!
• łyżka masła
• łyżka oliwy
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
• szklanka bulionu warzywnego
• 2 kg dojrzałych pomidorów
• łyżeczka octu sherry
• gałązka bazylii + garść listków bazylii
• ½ łyżeczki wędzonej papryki
• sól
• świeżo mielony pieprz
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle rozgrzanym z oliwą. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wlej wino i bulion.
Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w grubą kostkę i dodaj do garnka. Wrzuć wędzoną paprykę i całą gałązkę bazylii i ocet.
Gotuj około 10 minut, usuń bazylię i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypaną listkami bazylii.
przepis: Matylda Rosłaniec
fot. shutterstock