Krem chrzanowy
Weź: •dymkę •kawałek selera •białą część pora •ziemniak •filiżankę startego chrzanu•2 łyżki masła •½ szklanki białego wytrawnego wina •2 litry bulionu drobiowego •2 szklanki śmietany 22 proc. •½ łyżki mąki ziemniaczanej •żółtko •sól i pieprz
Obrane warzywa umyj, osącz i pokrój. Masło roztop, dodaj por, cebulę, ziemniak i seler, podsmaż kilka minut, ale nie rumień, a potem zalej winem i gotuj, aż połowa płynu wyparuje. Wlej bulion, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodaj śmietanę i chrzan. Zupę zmiksuj z żółtkiem, przypraw. Podawaj ze smażonymi ziemniakami albo grzankami.
Tekst: Monika Grzybowska
Fotografia: Stockfood/Free