Gulasz węgierski z papryką, pieczarkami i kaszanką
Świetna potrawa rodem z krainy Brathanków tj. Węgier! Doskonała na obiad, kolację, w mniejszym lub większym gronie rodziny i przyjaciół! Zaspokaja apetyt i atrakcyjna wizualnie! Niezastąpiona do czerwonego, półwytrawnego wina.
- 50 dag mięsa (najlepiej wieprzwowiny) - 50 dag świeżych pieczarek - 4-5 średnich pomidorów - 3 czerwone papryki - 3 zielone papryki - 3 marchewki - 3 pietruszki - pęczek szczypiorku - pęczek zielonej natki pietruszki - 3 'laski' kaszanki
- Pieczarki umyć,obrać i pokroić w wąskie paski. - Papryki i pomidory umyć i pokroić na grubsze części (papryki), natomiast pomidory na ćwiartki - Pietruszkę i marchewkę umyć i pokroić w plastry. - Szczypiorek i 1/4 papryki posiekać drobno w kostkę - Kaszankę pokroić w plastry - Mięso pokroić na grubsze kawałki i podsmażyć w garnku z nierdzewnej stali do zarumienienia się oraz uzyskania odpowiedniej kruchości mięsa tj. 15-20 min. - Po podsmażeniu mięsa,stopniowo dodawać kaszankę, dokładnie mieszając - Potem dodawać pieczarki, papryki, pomidory, marchewki, pietruszki, następnie szczypiorek. - Na końcu dodać dla smaku natkę pietruszki - Podawać bardzo gorące,dla zachowania smaku.