Domowy rosół

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 230 minut Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Zupa

Rosół, jak wiadomo, to lek na całe zło. Rozgrzewa, odtyka nos i koi żołądek. Więcej! Poprawia humor, bo przyczynia się do wzrostu serotoniny we krwi.

Weź:

• kurczaka (2 kg)
• 3 litry wody 
• ½ łyżki soli
• cebulę
• 2 marchewki 
• korzeń pietruszki
• kawałek selera 
• kawałek pora
• kawałek liścia kapusty 
• 3 gałązki natki
• 6 ziarenek ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 5 ziarenek pieprzu

Kurczaka pokrój, włóż do garnka i zalej wodą, wsyp łyżkę soli, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Wylej mętną wodę, wlej nową i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Cebulę opal w piekarniku, aż zbrązowieje. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz; pora, kapustę i natkę opłucz. Do rosołu dodaj przygotowane warzywa, natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz. Gotuj przez 2-3 godziny. Dopraw solą.

Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcie: Stockfood/Free, Shutterstock