Chłodnik z botwinki

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15 minut Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Zupa

Kiedy upał daje w kość stanie przy kuchence to ostatnie o czym marzymy. Wtedy najlepiej sprawdzi się kremowy i orzeźwiający chłodnik.

Składniki:

·         pęczek botwinki (ok. 300 g)

·         litr bulionu warzywnego

·         mały pęczek rzodkiewek

·         ½ ogórka

·         ½ szklanki śmietany 18 %, schłodzonej

·         2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego, schłodzonych

·         sól

·         pieprz

·         ½ pęczka koperku

Przygotowanie:

Buraczki i botwinkę porządnie umyj, większe buraki obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki. Botwinę posiekaj grubo i razem z burakami ugotuj w bulionie, około 15 minut. Przecedź zachowując wywar, ostudź. Wywar wymieszaj ze śmietaną i jogurtem, dopraw solą i pieprzem, schłodź 2-3 godziny w lodówce. Ogórka i rzodkiewki pokrój w cienkie słupki, koperek posiekaj i wymieszaj z zupą.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zobacz również