Chłodnik z botwinki
Kiedy upał daje w kość stanie przy kuchence to ostatnie o czym marzymy. Wtedy najlepiej sprawdzi się kremowy i orzeźwiający chłodnik.
Składniki:
· pęczek botwinki (ok. 300 g)
· litr bulionu warzywnego
· mały pęczek rzodkiewek
· ½ ogórka
· ½ szklanki śmietany 18 %, schłodzonej
· 2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego, schłodzonych
· sól
· pieprz
· ½ pęczka koperku
Przygotowanie:
Buraczki i botwinkę porządnie umyj, większe buraki obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki. Botwinę posiekaj grubo i razem z burakami ugotuj w bulionie, około 15 minut. Przecedź zachowując wywar, ostudź. Wywar wymieszaj ze śmietaną i jogurtem, dopraw solą i pieprzem, schłodź 2-3 godziny w lodówce. Ogórka i rzodkiewki pokrój w cienkie słupki, koperek posiekaj i wymieszaj z zupą.
Przepis: Matylda Rosłaniec