Resztkowy bulion warzywny
Nadszedł czas na przygotowanie bulionu. Zrob go z resztek, obierków lub najbrzydszych warzyw, które, gdyby nie ten przepis, skończyłyby w koszu. Używaj warzyw ekologicznych, dokładnie oczyść je z resztek ziemi. Po ich obraniu zbierz resztki i najbrzydsze kawałki do woreczka z odpadami organicznymi. Możesz je przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.
WEŹ:
- resztki lub obierki z marchewki
- resztki lub obierki z czosnku
- resztki lub obierki z cebuli
- resztki lub obierki z pora
- liście selera
- obierki z ziemniaków
- resztki lub obierki z pieczarek
- liście kapusty
- obierki z pomidorów
- łodygi świeżych ziół (pietruszki, bazylii itp.)
- 1 l wody (lub tyle, by przykryć warzywa)
- szczyptę soli
- 1 łyżeczkę octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE:
Przed umieszczeniem warzyw w woreczku na resztki i ich zamrożeniem dokładnie je umyj.
Napełnij duży garnek resztakmi warzyw i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez min. 35 – 40 minut, aby zredukować bulion. Przecedź. Przechowuj go w lodówce w szczelnie zamkniętych słoikach; bulion zachowa świeżość przez 4 – 5 dni. Możesz również zamrozić go w foremce do lodu – kostki będą nadawały się do użycia przez 4 miesiące.
Użyj bulionu jako bazy do potrawek, zup kremów czy sosów.
TEKST POCHODZI Z KSIĄŻKI: CHLOÉ SUCRÉE "RAZ NA TYDZIEŃ. KUCHNIA WEGE DLA ZABIEGANYCH", WYDAWNICTWO BUCHMANN
ZDJĘCIA: MÒNICA BEDMAR