Zupa warzywna na wywarze z mięsa

mięso, chyba wołowe (?), parę buraczków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, fasola duża, kilka pomidorów, masło lub smalec, ziemniaki , kapusta grubo krajana, kwas buraczany, kawałek słoninki, śmietana, łyżeczka mąki

"Ugotować rosół z grychtu czyli mostku od przodu albo krzyżówki z kwiatkiem lub też smak na kostkach i żyłkach (chodzi o ścięgna). Oddzielnie ugotować poszatkowane, jak makaron, parę buraczków, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera. Fasolę dużą, dobrze wymoczoną, także ugotować oddzielnie. Kilka pomidorów udusić w maśle lub smalcu. Na 3/4 godz. przed obiadem przecedzić rosół, a mięso spłukane i pokrajane włożyć do rosołu, dodać ugotowaną włoszczyznę, pomidory przefasowane przez sito, fasolę, kartofle, pokrajane w talarki lub kostkę i kapustę grubo pokrajaną. Dla smaku wlać trochę buraczanego kwasu. Kawałeczek słoniny pokrajać w drobne kawałeczki i ugnieść w drewnianem moździerzu wraz z drobniutko posiekaną na miazgę cebulą i zaprawić tem zupę. 1 szklankę śmietany z małą łyżeczką mąki rozbić mocno, aby grudek nie było, potem zalać tym zupę i raz zagotować.