Barszcz litewski

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Zupa

Zobacz przepis na barszcz litewski.

•3 litry bulionu na skrzydełkach,
•pęczek botwinki razem z buraczkami,
•marchewka,
•2 ziemniaki,
•kawałek selera,
•cebula,
•mały kubeczek śmietany 18%,
•sól,
•pieprz ziołowy,
•liść laurowy,
•ziele angielskie,
•łyżkz octu,
•ząbek
czosnku,
•koperek,
•łyżka masła.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Bulion zagotuj, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i selera. Gotuj do miękkości, dodaj czosnek z cebulą.

Pokrój liście botwinki, a buraczki zetrzyj na tarce. Dorzuć do wywaru. Dolej ocet, przypraw solą i pieprzem. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż buraczki zmiękną. Na koniec dodaj śmietanę i posiekany koperek.