Barszcz czerwony z imbirową śmietaną

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Zupa

Na barszcz czerwony weź:

•400 g buraków
•250 g ziemniaków
•3 liście radicchio
•cebulę
•łyżkę masła
•liść laurowy
•litr bulionu mięsnego
•łyżeczkę suszonego majeranku
•2-3 łyżki czerwonego octu winnego
•2 cm korzenia imbiru
•100 ml gęstej śmietany
•100 ml śmietany 30%
•sól, pieprz

Przygotowanie

Obierz cebulę, ziemniaki i buraki. Buraki pokrój w cienkie paski, a cebulę i ziemniaki w kostkę. Umyj radicchio i posiekaj w cienkie paski. Roztop masło w garnku i zeszklij cebulę. Dodaj liść laurowy, ziemniaki, buraki i smaż przez chwilę. Zalej bulionem, dopraw majerankiem. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Usuń liść laurowy, niewielką ilość radicchio i buraków odłóż do dekoracji. Zmiksuj zupę, dopraw solą, pieprzem i octem. Ubij śmietanę, wymieszaj z utartym imbirem i gęstą śmietaną, ułóż wyjęte wcześniej paski buraków oraz radicchio w miseczkach, zalej je zupą. Podawaj z imbirową śmietaną.

Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również