Gdy na zewnątrz robi się za ciepło na tradycyjną zupę, spróbuj tego przepysznego chłodnika z awokado!

Weź:

•2 dojrzałe awokado hass •ogórek krótki szklarniowy
•malutką dymkę ze szczypiorkiem 
•¾ szkl. jogurtu greckiego
•¾ szkl. kefiru •2 łyżki oliwy
•2 łyżki soku z cytryny + otartą skórkę •dużą garść listków świeżej kolendry
•sól, pieprz, cukier 

Dodatkowo:

•posiekany koperek
•oliwę
•kilka rzodkiewek

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki powinny być z lodówki.

2. Odłóż po ¼ awokado i ogórka.

3. Resztę składników zblenduj na gładki krem (jeśli potrzeba, dodaj trochę wody) i dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.

4. Rzodkiewki posiekaj z pozostawionym ogórkiem i awokado, rozlej zupę do misek, dodaj posiekane warzywa, koperek i oliwę.

5. Podawaj z grzankami.

Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk- Wójcicka/ greenmorning.pl

Zobacz również