Chłodnik z ogórkami
Gdy na zewnątrz robi się za ciepło na tradycyjną zupę, spróbuj tego przepysznego chłodnika z awokado!
Weź:
•2 dojrzałe awokado hass •ogórek krótki szklarniowy
•malutką dymkę ze szczypiorkiem
•¾ szkl. jogurtu greckiego
•¾ szkl. kefiru •2 łyżki oliwy
•2 łyżki soku z cytryny + otartą skórkę •dużą garść listków świeżej kolendry
•sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
•posiekany koperek
•oliwę
•kilka rzodkiewek
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być z lodówki.
2. Odłóż po ¼ awokado i ogórka.
3. Resztę składników zblenduj na gładki krem (jeśli potrzeba, dodaj trochę wody) i dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.
4. Rzodkiewki posiekaj z pozostawionym ogórkiem i awokado, rozlej zupę do misek, dodaj posiekane warzywa, koperek i oliwę.
5. Podawaj z grzankami.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk- Wójcicka/ greenmorning.pl