Ziołowe tosty z truskawkami
Tylko teraz truskawki są jędrne i pachnące. Róbmy z nich lody, dodawajmy do ciast i babeczek. Jedzmy nawet na śniadanie – na tostach i z jogurtem.
Weź:
•pół bagietki
•opakowanie kremowego serka koziego
•pół bagietki
•opakowanie kremowego serka koziego
•2 łyżki masła
•parę gałązek tymianku i rozmarynu
•parę gałązek tymianku i rozmarynu
•10-12 dużych truskawek
Dodatkowo:
•ewentualnie miód
•pokruszone orzechy włoskie
Dodatkowo:
•ewentualnie miód
•pokruszone orzechy włoskie
Bagietkę pokrój w ukośne kromki. W rondelku utłucz lekko gałązki ziół, dodaj masło i delikatnie podsmaż. Zostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby masło przeszło aromatem ziół. Wyjmij gałązki i zanurzaj kromki bagietki z obu stron w maśle. Potem piecz w 180⁰C na złoto. Grzanki smaruj obficie kremowym kozim serkiem i układaj na wierzchu plastry truskawek. Możesz zjeść je od razu lub jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika, aby serek i truskawki się podgrzały. Spróbuj je też dodatkowo polać miodem i posypać pokruszonymi orzechami.
Tekst: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi bloga, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.