Tosty z karmelizowaną gruszką
Weź:
•4 grube kromki chałki albo chleba tostowego
•3 jajka
•pół szklanki mleka
•2 łyżki cukru
•szczyptę cynamonu
•4 łyżki masła
dodatkowo:
•twardą gruszkę
•2 łyżki brązowego cukru
•łyżkę masła
•łyżkę rodzynek
•szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej
Gruszki obierz ze skórki, pokrój na ósemki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Ułóż owoce, posyp przyprawami i smaż z obu stron – niech się przyrumienią. Odstaw. Ubij jajka z mlekiem, cukrem i cynamonem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Kromki zanurzaj w masie jajecznej, dociskając je do dna naczynia tak, by wchłonęły jak najwięcej płynu. Smaż z obu stron do zrumienienia. Do czasu podania trzymaj w cieple. Podawaj z gruszkami.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Minta