Tosty z borowikami
Grzyby nie są popularnym dodatkiem do śniadań, a szkoda. Dlatego dziś prezentujemy wam przepis na pyszne tosty z borowikami.
Weź:
•8 kromek chleba
•¼ kostki masła
•łyżkę mąki
•¾ szklanki mleka
•2 duże borowiki
•pół szklanki tartego parmezanu
•gałązkę tymianku
•sól
•pieprz
Na patelni rozpuść łyżkę masła, zasyp mąką i ucieraj na gładką emulsję. Dodaj powoli mleko i gotuj chwilę, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Posól i popieprz. Beszamelem posmaruj kromki chleba, na połowie ułóż pokrojone w plasterki grzyby, posyp tymiankiem i parmezanem. Przykryj pozostałymi kromkami i smaż na maśle na złoto.
Tekst: MatyldaRosłaniec, Jacek Machnacz/Gospoda Gąsiorówka
Zdjęcie: Frédéric Vasseur/CÔté Maison/East News