Szafranowe bułeczki
Przepis na szafranowe bułeczki w kształcie serca.
Weź:
• dużą szczyptę szafranu (ok. 0,5 g)
• 2 łyżeczki brandy
• 2¹⁄3 szklanki mąki pszennej
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczkę soli
• szklankę mleka
• pół kostki zimnego masła
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Szafran dodaj do brandy. W misce wymieszaj suche składniki, wrzuć pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami. Wlej brandy z szafranem i mleko, wyrób ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodaj mleka. Rozwałkuj, wytnij bułeczki, np. w kształcie serca. Piecz 10-12 minut.
Tekst: Sanna Fyring Liedgren/House of Pictures
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcie: Anna Kern/House of Pictures