Szafranowe bułeczki

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Śniadanie

Przepis na szafranowe bułeczki w kształcie serca.

Weź:

• dużą szczyptę szafranu (ok. 0,5 g) 
• 2 łyżeczki brandy 
• 2¹⁄3 szklanki mąki pszennej 
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
• łyżeczkę soli  
• szklankę mleka 
• pół kostki zimnego masła

Rozgrzej piekarnik do 250°C. Szafran dodaj do brandy. W misce wymieszaj suche składniki, wrzuć pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami. Wlej brandy z szafranem i mleko, wyrób ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodaj mleka. Rozwałkuj, wytnij bułeczki, np. w kształcie serca. Piecz 10-12 minut.

Tekst: Sanna Fyring Liedgren/House of Pictures
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcie: Anna Kern/House of Pictures