Śniadanie: truskawki z jogurtowym serkiem
WEŹ:
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru (lub miodu)
- pół laski wanilii (albo łyżeczkę cukru wanilinowego)
- pół łyżeczki skórki otartej z limonki
- szklankę truskawek lub poziomek
- parę łyżek domowej granoli albo pokruszonych owsianych ciasteczek
- listki ziół
PRZYGOTOWANIE:
Poprzedniego wieczora dno sitka lub durszlaka wyłóż parokrotnie złożoną gazą i wlej na nią jogurt. Ustaw sitko na misce, do której będzie ściekała serwatka. Zostaw na noc w lodówce. Rano otrzymasz gęsty jogurt o konsystencji serka do smarowania pieczywa. Przełóż go z sitka do miseczki i dokładnie wymieszaj, aż nabierze kremowej konsystencji (jeśli wolisz rzadszą, dodaj trochę serwatki z miski i wymieszaj). Dodaj cukier, wanilię i skórkę z limonki. Do szklanek albo ozdobnych słoiczków wsypuj warstwami owoce, granolę i jogurtowy serek, ozdabiaj listkami ziół i podawaj.
Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi bloga greenmorning.pl, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.