Pasta kanapkowa z marchewki pieczonej
Przepis na pastę kanapkową z marchewki pieczonej pochodzi od Alicji Rokickiej – specjalistki do spraw wegańskiej diety.
•4-5 marchewek,
•sok z połówki cytrynym
•pół łyżeczki kuminu,
•pół łyżeczki słodkiej papryki,
•parę łyżek oleju albo oliwy,
•sól,
•czarnuszka,
•listki ziół.
Marchewki upiecz do miękkości (20-30 minut w 180°C). Ostudź, a potem obierz. Pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miski i zmiksuj z sokiem z cytryny i kuminem.
By pasta miała delikatną konsystencję, dolej oleju o neutralnym smaku. Dopraw solą. Posyp ziołami i czarnuszką, skrop oliwą.
Podawaj z ulubionym chlebem oraz chrupkimi warzywnymi dodatkami.
Tekst i zdjęcia: Alicja Rokicka/Blog Wegannerd.blogspot.com