Pasta kanapkowa z marchewki pieczonej

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Fit Danie: Śniadanie

Przepis na pastę kanapkową z marchewki pieczonej pochodzi od Alicji Rokickiej – specjalistki do spraw wegańskiej diety.

•4-5 marchewek,
•sok z połówki cytrynym
•pół łyżeczki kuminu,
•pół łyżeczki słodkiej papryki,
•parę łyżek oleju albo oliwy,
•sól,
•czarnuszka,
•listki ziół.

Marchewki upiecz do miękkości (20-30 minut w 180°C). Ostudź, a potem obierz. Pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miski i zmiksuj z sokiem z cytryny i kuminem.

By pasta miała delikatną konsystencję, dolej oleju o neutralnym smaku. Dopraw solą. Posyp ziołami i czarnuszką, skrop oliwą.

Podawaj z ulubionym chlebem oraz chrupkimi warzywnymi dodatkami.

Tekst i zdjęcia: Alicja Rokicka/Blog Wegannerd.blogspot.com