Owsianka da ci kopa!

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 10 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna , Fit Danie: Śniadanie

- woda
- orzechy
- owoce suszone
- szczypta cynamonu
- szklanka płatków owsianych
- szczypta startego świeżego imbiru
- szczypta soli
- pół łyżeczki soku z cytryny
- szczypta kurkumy

Jeśli masz problemy ze wstawaniem, a potem w ciągu dnia ciągle ziewasz, wypróbuj śniadanie idealne na jesienne poranki. Owsianka przygotowana zgodnie z tradycją chińską dodaje mocy lepiej niż kawa i syci na dłużej niż solidna kanapka. No i przyjemnie rozgrzewa żołądek. Składniki dodawaj w takiej kolejności jak w przepisie. To ważne, bo symbolizują one pięć żywiołów: ognia, ziemi, wody, metalu i drewna. Jeśli ci się spieszy, przygotuj potrawę wieczorem, a rano tylko podgrzej.
 
1. Zagotuj 2½ szklanki wody, wrzuć na wrzątek garść orzechów i garść suszonych owoców. Dodaj szczyptę cynamonu. Odczekaj 2 minuty.
2. Wsyp szklankę płatków owsianych, dodaj szczyptę startego świeżego imbiru, zmniejsz płomień i gotuj co najmniej 25 minut. 
3. Dodaj szczyptę soli, zamieszaj i odczekaj 2 minuty.
4. Wlej pół łyżeczki soku z cytryny, odczekaj 2 minuty.
5. Dodaj szczyptę kurkumy lub dolej odrobinę ciepłej wody. 
 
Tekst: Joanna Halena, Karolina Zawadzka, Monika Utnik-Strugała   
Zdjęcia: Stockfood/Free, Flora Press, Shutterstock