Omlet z oscypkiem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15 minut Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Wegetariańska Danie: Śniadanie

Co wziąć na omlet z oscypkiem:

  • mały oscypek (25 g)
  • 2 duże jajka
  • 1-2 łyżki siekanego szczypiorku
  • łyżkę mąki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • pomidorki cherry
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Oscypek zetrzyj na drobnej tarce, odłóż odrobinę do posypania omletu. Oddziel żółtka, a białka ubij z odrobiną soli na pianę. Żółtka wymieszaj z mąką (odrobiną soli i pieprzu) i delikatnie, wraz z oscypkiem i szczypiorkiem wmieszaj w pianę i wylej na rozgrzane masło. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół, posypany szczypiorkiem i oscypkiem.

Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl

Zobacz również