Omlet z oscypkiem
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
15 minut
Składnik:
Warzywa
, Nabiał
Dieta:
Wegetariańska
Danie:
Śniadanie
Co wziąć na omlet z oscypkiem:
- mały oscypek (25 g)
- 2 duże jajka
- 1-2 łyżki siekanego szczypiorku
- łyżkę mąki
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
- pomidorki cherry
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Oscypek zetrzyj na drobnej tarce, odłóż odrobinę do posypania omletu. Oddziel żółtka, a białka ubij z odrobiną soli na pianę. Żółtka wymieszaj z mąką (odrobiną soli i pieprzu) i delikatnie, wraz z oscypkiem i szczypiorkiem wmieszaj w pianę i wylej na rozgrzane masło. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół, posypany szczypiorkiem i oscypkiem.
Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl