Pomysł na letnie śniadanie – omlet z kurkami

Sezon kurkowy już trwa. Złote grzyby można jeść na śniadanie, obiad i kolację. My proponujemy przepis na pyszny omlet z kurkami i parmezanem.
Na omlet z kurkami przygotuj:
• 5 jajek •pół szklanki kwaśnej śmietany
• 2 szklanki kurek
• 2 gałązki tymianku
• 2 łyżki natki pietruszki
• 2 łyżki koperku
• szczypior z 2 dymek
• masło •sól •pieprz
• parmezan
Zioła i szczypior drobno posiekaj. Na żeliwnej patelni rozgrzej masło, podsmaż kurki z ziołami, dopraw solą i pieprzem. Jajka roztrzep ze śmietaną i szczypiorem i wlej na patelnię z kurkami. Posyp płatkami parmezanu i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w 180ºC.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Frédéric Vasseur/CÔté Maison/East News