Smaczny pomysł na śniadanie - nie tylko niedzielne :) Więcej: podbeskidzkimniebem.blogspot.com
(2 porcje): 4 plastry prosciutto (lub innej dojrzewającej szynki) 4 - 10 pomidorków koktajlowych dymka lub szczypior 2 - 4 jaja wiejskie masło lub oliwa do natłuszczenia foremek sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dwie żaroodporne foremki natłuścić masłem lub oliwą z oliwek. Plastrami szynki wyłożyć boki kokilek, do środka wbić jajka. Delikatnie włożyć pomidorki, posypać posiekanym szczypiorem i posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekać 20 minut lub do chwili, kiedy jajka będą ścięte tak, jak lubisz :) Podawać z tostami lub świeżymi bułeczkami z dobrym masłem.