Indyjska herbata

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 5 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna Danie: Napoje

Herbata dla miłośników bawarki.

Weź:

•szklankę wody
•3/4 szklanki mleka
•łyżkę dobrej czarnej herbaty (Assam lub Darjeeling)
•pół łyżeczki cynamonu
•łyżeczkę mielonego imbiru
•pół łyżeczki kardamonu
•3 goździki
•dużą szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu
•4 łyżeczki cukru

Do rondelka wlej wodę i mleko. Wsyp przyprawy, herbatę, cukier. Zagotuj. Uważaj, żeby herbata nie wykipiała. Odstaw na 5 minut, potem przecedź. Przepędzi zarazki dzięki rozgrzewaczom – od cynamonu po pieprz.

Tekst: Katarzyna Sadłowska
Zdjęcia: Stockfood/Free, shutterstock.com