Pyszne, zdrowe śniadanie. Musli w idealnej postaci - polecam moją wersję granoli.
2 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki orzechów ziemnych 1/3 szklanki orzechów laskowych 1/3 szklanki orzechów włoskich 2/3 szklanki płatków migdałowych lub słupków migdałowych 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 1/3 szklanki sezamu 2/3 szklanki
Orzechy, śliwki i morele siekamy niezbyt drobno i wrzucamy na blachę, przykrytą papierem do pieczenia. Dokładamy migdały, słonecznik, sezam oraz płatki owsiane. Następnie posypujemy cukrem, imbirem i kardamonem, oczywiście oczyszczonym z łupiny, jeżeli nie używamy mielonego.Wszystko polewamy syropem klonowych i miodem i dokładnie mieszamy, Na wierzch układamy masło i wkładamy do piekarnika ustawionego na 160-170 stopni. Pieczemy ok 30-40 min. Pamiętajmy, aby co 10 minut przemieszać. Wszystkie składniki muszę się ładnie przyrumienić. Gotową i ostudzoną granolę przekładamy do szczelnego pojemnika.