Domowy chleb - cudo!
Pyszny domowy chleb.
Przygotuj: 100 g mąki żytniej, 300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli morskiej, 10 g świeżych drożdży (czyli 1/10 kostki, malutko, ale da radę), 250 ml wody w temperaturze pokojowej, najlepiej mineralnej, 1 łyżeczka miodu
1. Miód wymieszaj z wodą. Dodaj drożdże i sól. Mąki przesiej do misy miksera. Dodaj wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin.
2. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Keksówkę o długości 25 cm wysyp otrębami. Przełóż ciasto, odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto powinno wypełniać formę. Natnij żyletką wzdłuż.
3. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 210 st. C. i piecz jeszcze 30 minut.