Chleb pszenny na drożdżach
Chleb smakuje wyśmienicie , jest lekko wilgotny z wyczuwalnymi ziarnami. Jest w 100 % naturalny bez dodatku spulchniaczy czy polepszaczy. Zapach pieczonego chleba roznoszący się po całym domu jest niepowtarzalny. Jest łatwy do przygotowania, nie wymaga długotrwałego wyrabiania i rośnięcia.Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. W moim domu jest przysmakiem całej rodziny. Gorąco polecam miłośnikom produktów tradycyjnych i naturalnych.
Proporcja na 4 blaszki-keksówki 10 dag drożdży 2 litry letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soli 2 kg mąki pszennej 14 łyżek płatków owsianych górskich 6 łyżek otrębów pszennych 6 łyżek łuskanego słonecznika 6 łyżek siemienia lnianego Mak do
Drożdże rozkruszyć z cukrem , łyżką mąki i ¼ szklanki letniej wody i zostawić do wyrośnięcia. Dodać 2 litry letniej wody, sól, płatki owsiane, otręby, zamieszać i pozostawić na 15 minut do wypłynięcia płatków . Następnie dodać mąkę, siemię, słonecznik i dobrze wymieszać ręką lub łyżką drewnianą. Ciasto podzielić do 4 blaszek kek sówek wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą. Wyrównać powierzchnię ciasta ręką maczaną w wodzie lub mleku. Na wierzchu posypać makiem lub ziarnami słonecznika. Piec około 1 godz. w temperaturze 180 stopni . Ja piekę chleb w zwykłym piekarniku elektrycznym z funkcją termoobiegu.