Bułeczki maślane
•3 szklanki mąki pszennej 480,
•21 łyżeczki drożdży instant,
•niecałą szklankę ciepłego mleka,
•1 kostka miękkiego masła,
•1 łyżeczka soli,
•1 łyżeczka cukru,
•2 łyżeczki natki pietruszki,
•łyżeczka ziół prowansalskich,
•1 łyżeczka tymianku,
•jajko,
•czarnuszka.
Do misy przesiej mąkę, dodaj zioła, cukier, sól, drożdże i mleko. Masło dodawaj partiami i wyrabiaj całość przez 10 minut. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia w cieple.
Gdy podwoi objętość, ponownie je zagnieć, podziel na 12 równych części i uformuj bułeczki. Odstaw je do wyrośnięcia na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnuszką i piecz 20-25 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce.
Przepis i zdjęcie: Katarzyna Bartoszewska,
Tomasz Poneta/Plate Of Joy