Bułeczki maślane
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 10ml letniego mleka. Do miski wsypać mąkę. Dodać masło, cukier, 2 jajka, sól, 175ml letniego mleka i rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać przez parę minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, podsypać odrobiną mąki. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą, na to ściereczkę i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić. Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1godz. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 190°C.
570g mąki pszennej (typ 480) 24g drożdży świeżych lub 12g drożdży instant 175ml mleka + 10ml do drożdży 85g miękkiego masła 4 łyżeczki cukru 2 jajka 1 żółtko łyżeczka soli