Bułeczki klangorki

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Śniadanie

Przepis na bułeczki drożdżowe.

•4 szklanki mąki,
•pół kostki drożdży,
•2 łyżki kwaśnej śmietany,
•3 jajka,
•pół szklanki cukru,
•pół kostki masła,
•pół szklanki zimnego mleka,
•szczypta soli.
Dodatkowo:
•jajko,
•brązowy cukier,
•cynamon.

Stop masło, drożdże dodaj do śmietany. Utrzyj jajka z cukrem. Połącz wszystko z mlekiem, mąką i solą. Wyrób ciasto. Przykryj folią, schładzaj kilka godzin. Wyjmij z lodówki, oprósz mąką, grubo rozwałkuj. Wytnij kółka, posmaruj jajkiem, posyp cukrem i cynamonem. Zostaw na 30-45 min i piecz 15-20 min w 180ºC. 
 

Przepis: Klangor.pl
Tekst:
Joanna Zaguła
Zdjęcia: Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)