Bułeczki klangorki

Przepis na bułeczki drożdżowe.
•4 szklanki mąki,
•pół kostki drożdży,
•2 łyżki kwaśnej śmietany,
•3 jajka,
•pół szklanki cukru,
•pół kostki masła,
•pół szklanki zimnego mleka,
•szczypta soli.
Dodatkowo:
•jajko,
•brązowy cukier,
•cynamon.
Stop masło, drożdże dodaj do śmietany. Utrzyj jajka z cukrem. Połącz wszystko z mlekiem, mąką i solą. Wyrób ciasto. Przykryj folią, schładzaj kilka godzin. Wyjmij z lodówki, oprósz mąką, grubo rozwałkuj. Wytnij kółka, posmaruj jajkiem, posyp cukrem i cynamonem. Zostaw na 30-45 min i piecz 15-20 min w 180ºC.
Przepis: Klangor.pl
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)