Idealna na wiosenne wieczory - lekka przekąska do białego wina i długich rozmów :)
Pęczek zielonych szparagów, pachnące i dobrej jakości pomidory świeże lub krojone w puszce, kapary marynowane ze słoiczka, czosnek, garść suszonych pomidorów, ser do zapiekania typu mozzarella (w wersji wykwintnej proponuję ser kozi), świeża bazylia, oliwa z oliwek
Najpierw przygotowujemy sos: rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek w małym garnuszku, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, podgrzewamy. Po chwili dodajemy pomidory, główki kaparów, pokrojone w cząstki suszone pomidorki, krótko dusimy pod przykryciem. Doprawiamy bazylią lub ulubionymi ziołami. Szparagi myjemy, ucinamy końcówki i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Odcedzamy, układamy na naczyniu do zapiekania. Układamy łyżką gęsty sos na wierzchu oraz dwa plasterki sera. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut i zapiekamy. Na koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy świeżą bazylią. Do tego białe wino półwytrawne i … mamy lekką śródziemnomorską ucztę naprawdę bez zbędnego wysiłku ;)