Tatar ze śledzia z kaparami

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 10 minut Składnik: Warzywa , Ryby Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Przekąski , Na przyjęcie

WEŹ: 

  • filet z matiasa około 150 g
  • małe kapary 20 g
  • po 30 g korniszonów i szalotki
  • natkę pietruszki
  • musztardę ostrą 
  • olej rzepakowy naturalny lub oliwę z oliwek
  • 5 ml soku z cytryny
  • pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE:

Wymoczonego i wyościowanego wcześniej matiasa pokrój w drobną kosteczkę, dodaj pokrojone kapary, korniszony, szalotkę i natkę pietruszki. Następnie dopraw sokiem z cytryny, musztardą, olejem oraz pieprzem. Zamiast matiasa możesz użyć delikatnie wędzonego pstrąga lub świeżego tuńczyka.

Przepis pochodzi z siedliska Maciejewka

TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA 
STYLIZACJA: KAROLINA MIGURSKA 
ZDJĘCIA: KAROLINA MIGURSKA I MARIUSZ PURTA

Zobacz również