Tatar ze śledzia z kaparami
WEŹ:
- filet z matiasa około 150 g
- małe kapary 20 g
- po 30 g korniszonów i szalotki
- natkę pietruszki
- musztardę ostrą
- olej rzepakowy naturalny lub oliwę z oliwek
- 5 ml soku z cytryny
- pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE:
Wymoczonego i wyościowanego wcześniej matiasa pokrój w drobną kosteczkę, dodaj pokrojone kapary, korniszony, szalotkę i natkę pietruszki. Następnie dopraw sokiem z cytryny, musztardą, olejem oraz pieprzem. Zamiast matiasa możesz użyć delikatnie wędzonego pstrąga lub świeżego tuńczyka.
Przepis pochodzi z siedliska Maciejewka
TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA
STYLIZACJA: KAROLINA MIGURSKA
ZDJĘCIA: KAROLINA MIGURSKA I MARIUSZ PURTA