Kolorowe spring rollsy z sałaty
WEŹ:
- liście do zawijania (sałaty, młodej kapusty, kalarepy, szczawiu, szpinaku lub botwinki)
- kalarepę
- marchewkę
- pieczone buraczki
- czerwoną kapustę
- paprykę
- rzodkiewkę
- korniszony
- awokado
- ugotowaną kaszę jaglaną
- ser typu feta
- pokruszone pistacje
- rzeżuchę
- kiełki
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój warzywa w słupki. Z dużych liści wytnij żyłki, małe ułóż po 2-3 razem. Nałóż na nie po łyżeczce kaszy, kawałku sera, odrobinie pistacji i warzyw, dodaj sporo rzeżuchy i kiełków.
Zwiń ciasno w rulonik (można spiąć wykałaczką). Bardzo ostrym nożem przekrój je na pół, by było widać kolorowy środek, i ułóż ciasno na talerzu. Podawaj z humusem.
Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl, współpraca: Anna Simon)