Kolorowe spring rollsy z sałaty

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 15 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie: Przekąski

WEŹ:

  • liście do zawijania (sałaty, młodej kapusty, kalarepy, szczawiu, szpinaku lub botwinki)
  • kalarepę
  • marchewkę
  • pieczone buraczki
  • czerwoną kapustę
  • paprykę
  • rzodkiewkę
  • korniszony
  • awokado
  • ugotowaną kaszę jaglaną
  • ser typu feta
  • pokruszone pistacje
  • rzeżuchę
  • kiełki

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój warzywa w słupki. Z dużych liści wytnij żyłki, małe ułóż po 2-3 razem. Nałóż na nie po łyżeczce kaszy, kawałku sera, odrobinie pistacji i warzyw, dodaj sporo rzeżuchy i kiełków.

Zwiń ciasno w rulonik (można spiąć wykałaczką). Bardzo ostrym nożem przekrój je na pół, by było widać kolorowy środek, i ułóż ciasno na talerzu. Podawaj z humusem.

Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl, współpraca: Anna Simon)