Smażone zielone pomidory w owsianej panierce
Najlepsze będą specjalne odmiany, które dojrzewają na zielono (np. green zebra). Użyj też zwykłych niedojrzałych owoców odmian czerwonych, jednak uważaj z ilością, bo zawarta w nich tomatyna może zaszkodzić, jeśli zjesz ich zbyt dużo.
• 5-6 sztuk twardych zielonych pomidorów
• szklanka płatków owsianych
• pół szklanki startego twardego sera (np. dziugasa, bursztynu, parmezanu)
• jedna trzecia szklanki sezamu
• po pół łyżeczki soli, pieprzu, sproszkowanego czosnku
• klarowane masło do smażenia
Pomidory pokrój w grube plastry. Posól i popieprz z obu stron, odstaw na 15 minut. Jedna trzecią płatków owsianych zmiel w młynku na mąkę, dodaj sól i przyprawy oraz tyle wody, aby powstało ciasto jak na naleśniki. Sezam upraż na suchej patelni, aż będzie miał złoty kolor, ostudź. Resztę płatków wymieszaj na talerzu z tartym serem i połową sezamu – to będzie panierka.
Osuszaj plastry pomidorów papierowym ręcznikiem, zanurzaj w cieście i obtaczaj w panierce. Smaż na patelni na klarowanym maśle (zejdzie go sporo). Podawaj natychmiast posypane sezamem.
przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu greenmorning.pl dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.