Śledzie w oleju rzepakowym z cebulką i przyprawami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Warzywa , Ryby Dieta: Ogólna Danie: Przekąski

Tej potrawy nie może zabraknąć w czasie Bożego Narodzenia - śledzie w oleju rzepakowym z cebulką i przyprawami.

Weź:

• 8 filetów solonych śledzi

• 8 średnich cebul

• 4 liście laurowe • 6 goździków • 6 ziarenek jałowca • 4 ziarenka ziela angielskiego • 4 ząbki czosnku 

• średniej wielkości korzeń imbiru 

• 300 ml oleju rzepakowego

Filety płuczemy, zalewamy zimną wodąi odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie co najmniej raz zmieniamy wodę. Potem śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki. Cebulkę kroimy w kostkę, zasypujemy nią śledzia. Dodajemy przyprawy, zalewamy olejem i odstawiamy na trzy dni. Podajemy z cebulką z marynaty.