Przepis Grzegorza Łapanowskiego na śledzia z jabłkiem, oliwą i burakami. Grzegorz Łapanowski nie tylko gotuje i prowadzi warsztaty kulinarne, ale też angażuje się w promocję zdrowego jedzenia. Dlatego nazywany jest polskim Jamiem Oliverem. Do księgarń trafia właśnie jego kolejna książka kulinarna – „Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny”. Tym razem proponuje dania nie tylko proste do przygotowania, ale też oparte na łatwo dostępnych, polskich produktach, a przede wszystkim zdrowe. Oprócz 70 przepisów na śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery znajdziemy w niej również podpowiedzi, jak dobrze planować zakupy, dlaczego ruch jest niezbędny dla zdrowej diety, a wspólne gotowanie sposobem na udane życie rodzinne.
Weź:
•4 filety matiasa
•średnie jabłko winne
•2 średnie upieczone buraki
•średnią czerwoną cebulę
•pół szklanki dobrej oliwy, oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
•kilka goździków
•kilka gałązek koperku i cienkiego szczypiorku
•pieprz grubo mielony