Śledź z jabłkiem i oliwą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 0

Przepis Grzegorza Łapanowskiego na śledzia z jabłkiem, oliwą i burakami. Grzegorz Łapanowski nie tylko gotuje i prowadzi warsztaty kulinarne, ale też angażuje się w promocję zdrowego jedzenia. Dlatego nazywany jest polskim Jamiem Oliverem. Do księgarń trafia właśnie jego kolejna książka kulinarna – „Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny”. Tym razem proponuje dania nie tylko proste do przygotowania, ale też oparte na łatwo dostępnych, polskich produktach, a przede wszystkim zdrowe. Oprócz 70 przepisów na śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery znajdziemy w niej również podpowiedzi, jak dobrze planować zakupy, dlaczego ruch jest niezbędny dla zdrowej diety, a wspólne gotowanie sposobem na udane życie rodzinne.

Weź:
•4 filety matiasa
•średnie jabłko winne 
•2 średnie upieczone buraki 
•średnią czerwoną cebulę 
•pół szklanki dobrej oliwy, oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia 
•kilka goździków
•kilka gałązek koperku 
i cienkiego szczypiorku
•pieprz grubo mielony

Filety maceruj kilka godzin w oliwie z goździkami i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie talarki. Buraki obierz, pokrój w kawałki. Śledzie pokrój w cząstki wielkości kęsa i ułóż na burakach. Obłóż cebulą i pokrojonymi w zapałkę jabłkami. Skrop oliwą, w której macerowały się śledzie, i posyp posiekanymi świeżymi ziołami. Podawaj z kieliszkiem mocno zmrożonej dobrej polskiej wódki.
 
Wysłuchała: Agnieszka Berlińska 
Zdjęcia: Kamil Zieliński/Tobasco®, Swedeponic