Przepis Grzegorza Łapanowskiego na śledzia z tabasco.
Śledź dobrze łączy się z boczkiem, szynką parmeńską lub chorizo, a także z grzybami (np. marynowanymi w occie), ziemniakami, kalafiorem i wszystkimi roślinami korzeniowymi: selerem, marchwią, pietruszką. Solony z beczki lubi towarzystwo warzyw bulwiastych – od ziemniaków po buraki, a z ziół – estragonu, szczypiorku, natki.
Weź:
•4 płaty dobrego śledzia, np. matiasa
•czerwoną cebulę
•dużego pomidora
•strąk papryki
•szczyptę cukru lub łyżkę miodu
•kilka kropli tabasco
•kilka gałązek szczypiorku
•sól
•pieprz
•olej do smażenia
Filety oczyść, umyj, a jeśli są zbyt słone, wymocz w mleku lub wodzie. Osusz i pokrój na dwu-, trzycentymetrowe kawałki. Cebulę obierz, z papryki usuń nasiona, pomidora sparz i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę średniej wielkości. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzuć najpierw cebulę, potem paprykę, a na końcu pomidora. Chwilę smaż, podlej kilkoma łyżkami wody, aby powstał sos. Dopraw solą, pieprzem i tabasco. Dla złamania smaku dodaj cukier lub miód. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż sosem kawałki śledzia, całość posyp dużą ilością świeżego, drobno posiekanego szczypiorku.
Wysłuchała: Agnieszka Berlińska
Zdjęcia: Kamil Zieliński/Tobasco®, Swedeponic