Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą
Zobacz przepis na sałatkę z ziemniaków i z ryby.
•niewielka wędzona ryba
•2 dymki
•pęczek koperku
•2 czerwone cebule
•5 ziemniaków
•średni ogórek
•oliwa
•ocet winny
•pieprz
•cytryna
Na sos:
•kilka łyżek śmietany 18%
•1-2 łyżeczki chrzanu
•sól
•pieprz
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i pokrój na pół, skrop obficie oliwą. Dokładnie wymieszaj, żeby się nie lepiły. Oprósz pieprzem. Z ryby usuń ości i podziel ją na kawałki. W miseczkach ułóż ziemniaki, posyp posiekaną cebulą, posól. Dodaj plastry ogórka, kawałki ryby i posiekaną dymkę. Wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Całość posyp koperkiem. Podawaj z cząstkami cytryny. Osobno podaj oliwę i ocet winny.
Przepisy i zdjęcia: Katarzyna Bartoszewska, Tomasz Poneta/Plate Of Joy