Sałatka ze wstążkami cukinii
Zobacz przepis na lekkie, dietetyczne danie: sałatkę ze wstążkami cukinii.
•spora garść zielonych liści (jarmużu, sałaty karbowanej, mięty, nasturcji, rukoli),
•pół małej cukinii,
•szklanka malutkich kurek,
•łyżeczka oliwy,
•50 g kremowej koziej rolady serowej,
•kilka gron pomidorków koktajlowych,
•pół szklanki pokruszonych młodych orzechów włoskich i laskowych.
Na sos:
•4 łyżki oliwy,
•łyżka soku z cytryny,
•pół posiekanego ząbka czosnku,
•odrobina płynnego miodu,
•sól,
•świeżo tłuczony pieprz.
Przygotuj sos: do słoiczka wlej sok z cytryny, dodaj sól i miód. Mieszaj, aż miód się rozpuści. Dodaj resztę składników, zakręć słoik i potrząsaj nim, by powstała emulsja.
Obieraczką potnij cukinię na cieniutkie wstążki. Liście umyj, osusz i porwij na kawałki. Pomidory pokrój na połówki, ser pokrusz. Wszystko wymieszaj z orzechami.
Kurki podsmaż na oliwie, pod koniec posól i ciepłe dodaj do sałatki. Polej sosem i podawaj od razu.
Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl