Sałatka z jajkami w koszulkach - pomysł na ciekawą przystawkę lub smaczne danie wielkanocne.
•8 jajek
•8 plasterków wędzonego boczku
•2 szalotki
•1½ garści pomidorków cherry
•6 łyżek oliwy
•3 łyżki białego octu winnego
•łyżeczka oliwy z chili
•sałata rzymska
•sól
•świeżo zmielony pieprz
•szczypiorek
W dużym płaskim rondlu zagotuj wodę z łyżką białego octu winnego. Trzonkiem widelca zrób wir i wbijaj delikatnie po jednym jajku wprost do wody. Jak białko się zetnie (po blisko 4 minutach), wyciągnij jajka łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.
Boczek pokrój na cienkie plasterki i usmaż na chrupko na suchej patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż pomidorki pokrojone na ćwiartki i posiekane szalotki. Oliwę wymieszaj z pozostałym octem, oliwą chili i szczyptą soli, aż powstanie jednolity dressing. Liście sałaty włóż do wrzątku na prawie 3 minuty, odcedź. Sałatę rozłóż z pomidorkami na talerzach, polej dressingiem i wymieszaj palcami. Na sałacie ułóż jajka, posyp paseczkami boczku oraz posiekanym szczypiorkiem.
Dopraw solą i pieprzem. Jeśli do wody, w której gotujesz jajka, dodasz ocet, białko szybciej się zetnie i jajko zachowa ładny kształt.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Jan-Peter Westermann/Jahreszeiten Verlag/East News