Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
Na sałatkę weź:
- ½ puszki gotowanej ciecierzycy
- 5 liści jarmużu
- 2-3 łyżki oliwy
- po ¼ łyżeczki: curry, słodkiej papryki, mielonego kuminu
- 50 g fety
- 10 pomidorków koktajlowych
- ½ ogórka szklarniowego
- kawałek żółtej papryki
- ¾ szkl. oliwek
- ½ czerwonej cebuli
- garść smażonych orzechów nerkowca
Na dressing: •po łyżeczce miodu i musztardy •2 łyżki soku z cytryny •¼ ząbka czosnku •łyżkę oleju •½ łyżeczki octu winnego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp przyprawy i smaż chwilkę. Dodaj porwane liście jarmużu (opłukane i osuszone) oraz ciecierzycę. Posól i smaż, aż liście lekko opadną, a przyprawy okleją ziarna ciecierzycy. Wyłóż wszystko na półmisek. Na wierzch wysyp składniki: pokrojone pomidorki, fetę, cebulę, ogórki, paprykę i oliwki, a na koniec pokruszone orzechy. Polej dressingiem (wymieszaj go w słoiku), zostaw na 10 minut, aby smaki się połączyły.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk, Greenmorning.pl