Sałatka z ciecierzycą i oliwkami

Na sałatkę weź:

  • ½ puszki gotowanej ciecierzycy
  • 5 liści jarmużu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • po ¼ łyżeczki: curry, słodkiej papryki, mielonego kuminu
  • 50 g fety
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ½ ogórka szklarniowego
  • kawałek żółtej papryki
  • ¾ szkl. oliwek
  • ½ czerwonej cebuli
  • garść smażonych orzechów nerkowca

Na dressing: •po łyżeczce miodu i musztardy •2 łyżki soku z cytryny •¼ ząbka czosnku •łyżkę oleju •½ łyżeczki octu winnego

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp przyprawy i smaż chwilkę. Dodaj porwane liście jarmużu (opłukane i osuszone) oraz ciecierzycę. Posól i smaż, aż liście lekko opadną, a przyprawy okleją ziarna ciecierzycy. Wyłóż wszystko na półmisek. Na wierzch wysyp składniki: pokrojone pomidorki, fetę, cebulę, ogórki, paprykę i oliwki, a na koniec pokruszone orzechy. Polej dressingiem (wymieszaj go w słoiku), zostaw na 10 minut, aby smaki się połączyły.

Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk, Greenmorning.pl

Zobacz również