Sałatka w grejpfrutowych miseczkach

Pomysł na zimową sałatkę. To prawdziwa bomba witaminowa, którą można przygotować jako przystawkę lub zdrową przekąskę.
Weź:
•duży różowy grejpfrut (możesz go zastąpić pomarańczami)
•2 garści liści różnych sałat
•kawałek koziego sera lub parmezanu
•5-6 rzodkiewek
•garść kiełków słonecznika
•oliwę
•sok z cytryny
•sól
•brązowy cukier
Grejpfrut dokładnie umyj, przekrój na pół i delikatnie wykrój miąższ, tak by pozostał w jednym kawałku. Oczyść łyżeczką grejpfrutowe miseczki z resztek miąższu. Przepłucz wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Z jednej połówki miąższu wykrój cząstki bez białych błonek (drugą wykorzystaj do innej potrawy). Liście sałat oraz kiełki umyj i osusz. Rzodkiewki pokrój na cieniutkie plasterki, pokrusz
kozi ser, a jeśli wolisz, parmezan – zetrzyj go na płatki obieraczką do warzyw. Zieleninę, ser i owoce wymieszaj, dopraw oliwą, sokiem z cytryny, odrobiną soli i cukru. Podawaj w grejpfrutowych miseczkach.