Wystarczy niewiele – mleko, mąka, jajka i już mamy pyszną potrawę, którą można podać na Boże Narodzenie.
Weź:
• szklankę mąki pszennej
• 2/3 szklanki mleka
• 2 jajka
• ½ kilograma jabłek
• pół szklanki cukru
• cytrynę
• mielony cynamon
• mielone goździki
• słodką śmietankę • sól do smaku • łyżkę masła
Z mleka, jajek, mąki, szczypty soli i cynamonu zrób ciasto – smaż placki na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obierz i pokrój na ósemki, z cukru na patelni zrób karmel, dodaj jabłka, skórkę cytrynową i masło, dopraw goździkami. Smażone owoce nałóż na placuszki. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Polej słodką śmietanką i natychmiast podawaj.
Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta