Placuszki cynamonowo-karmelowe

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 0

Wystarczy niewiele – mleko, mąka, jajka i już mamy pyszną potrawę, którą można podać na Boże Narodzenie.

Weź:

• szklankę mąki pszennej

• 2/3 szklanki mleka

• 2 jajka

•  ½ kilograma jabłek

• pół szklanki cukru

• cytrynę

• mielony cynamon

• mielone goździki

• słodką śmietankę • sól do smaku  • łyżkę masła

Z mleka, jajek, mąki, szczypty soli i cynamonu zrób ciasto – smaż placki na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obierz i pokrój na ósemki, z cukru na patelni zrób karmel, dodaj jabłka, skórkę cytrynową i masło, dopraw goździkami. Smażone owoce nałóż na placuszki. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Polej słodką śmietanką i natychmiast podawaj.

Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta