Placek z porzeczkami i ajwarem

Impreza w ogrodzie? Zrób ten przepyszny placek z porzeczkami i ajwarem! Goście będą zachwyceni!

Weź na ciasto:

• ½ szklanki ciepłej wody
• 3 g suszonych drożdży instant
• łyżkę oliwy
• ½ łyżeczki cukru
• szklankę mąki (może być pół na pół biała z pełnoziarnistą)
• ½ łyżeczki soli

Na sos:

• 2 łyżki oliwy
• ząbek czosnku
• 250 g porzeczek
• łyżkę miodu
• ½ łyżeczki startego imbiru
• 150 g ajwaru
• sól i pieprz

Na placek:

• 1 podłużną słodką paprykę
•.150 g białej mozzarelli mini
• 100 g camemberta
• 100 g tartego parmezanu
• świeży rozmaryn, oregano i bazylię
• garść białych porzeczek
• suszone oregano i czerwony pieprz
• oliwę

Sposób przygotowania: 

1. Wymieszaj wodę, drożdże, oliwę i cukier, zostaw na 2–3 minuty, dodaj mąkę i sól, zagnieć ciasto, ewentualnie podsypując więcej mąki.
2. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż podwoi objętość.
3. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj posiekane czosnek i imbir, podsmaż przez chwilę, wrzuć porzeczki i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
4. Dodaj miód i gotuj, aż puszczą sok.
5. Przetrzyj przez sito, wlej z powrotem do rondelka i zredukuj do konsystencji passaty, a potem przestudź i wymieszaj z ajwarem.
6. Dopraw solą i pieprzem.
7. Piekarnik z blachą, na której będziesz piec, nagrzej do 220ºC.
8. Ciasto rozwałkuj, przełóż na obficie posmarowaną oliwą blachę, posmaruj sosem, układaj plasterki papryki i porzeczki, gałązki rozmarynu i oregano, kulki mozzarelli i kawałki camemberta. Posyp oregano i parmezanem. Polej odrobiną oliwy.
9. Piecz na dolnym poziomie piekarnika, aż ciasto się zazłoci, a ser zarumieni.
10. Podawaj z listkami bazylii i grubo mielonym czerwonym pieprzem. Możesz udekorować świeżymi porzeczkami.

PRZEPIS ORAZ ZDJĘCIE: KINGA BŁASZCZYK- WÓJCICKA GREENMORNING.PL

Zobacz również