Paszteciki z gęsią

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne , Przekąski

Paszteciki z gęsią to dobry pomysł na przekąskę imprezową.

•pół kilograma mięsa gęsi z rosołu,
•dojrzała gruszka,
•2 gałązki rozmarynu,
•2-3 łyżki masła,
•sól,
•pieprz,
•jajko,
•opakowanie ciasta francuskiego,
•łyżka sezamu,
•łyżka czarnego sezamu.

Mięso zmiel w maszynce, gruszkę obierz, usuń gniazdo nasienne, pokrój w drobną kostkę. Rozmaryn posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj mięso, gruszkę i rozmaryn, smaż chwilę, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.

 Z nadzienia uformuj wałek i ułóż go na cieście wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń ciasto w rulon; jeśli jest go za dużo, odetnij nadmiar i zlep mocno brzeg (możesz posmarować od wewnątrz wodą).

Potnij na małe paszteciki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch jajkiem, posyp sezamem. Piecz mniej więcej 25 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Zdjęcie: Stockfood/Free
Przepis: Matylda Rosłaniec