Kolorowa sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem niejedno ma imię. Jednak zawsze jest tak samo pyszna i prosta w przygotowaniu. Dlatego sprawdza się na lunch w środku zabieganego tygodnia.
• podwójna pierś z kurczaka
• ogórek
• 4 garści rukoli
• żółta papryka
• czerwona cebula
• 10 pomidorków koktajlowych
• sól
• kolorowy pieprz
• cytryna
• kilka gałązek tymianku
• oliwa
Oczyszczone mięso pokrój na kawałki wielkości kęsa, oprósz solą i grubo utłuczonym pieprzem. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy i listkami oberwanymi z gałązek tymianku.
Mięso obtocz w mieszance i odstaw na kilka minut. Pomidorki pokrój na ćwiartki, ogórka w plastry, cebulę w pół plastry. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i potnij w cienkie paski. Warzywa rozłóż na rukoli, skrop oliwą i oprósz solą.
Mięso odsącz z marynaty, osusz na ręczniku papierowym i zgrilluj na rozgrzanej patelni. Przełóż na sałatę i podawaj.
Matylda Rosłaniec
fot. shutterstock