Pomysł na przystawkę z jajek w towarzystwie szparagów i szpinaku.
• pęczek zielonych szparagów
• 2 dymki
• 4 garści szpinaku
• 6 jajek
• masło
• 6 łyżek tartego parmezanu
• gałka muszkatołowa
• sól
• pieprz
• świeże listki trybuli
Szparagi pokrój na trzycentymetrowe kawałki, a dymkę w cienkie plasterki. Szparagi smaż 6 minut na patelni z odrobiną masła. Dodaj dymkę i smaż kolejne 3 minuty, wrzuć szpinak, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Kokilki do zapiekania wysmaruj cienko masłem, nałóż do każdej warzywa, delikatnie wbij jajko i posyp parmezanem. Naczynka włóż do brytfanki wypełnionej wodą (powinna sięgać do połowy ich wysokości). Piecz 10-12 minut w 220ºC, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawaj posypane listkami trybuli.
Tekst: Matylda Rosłaniec