Falafele

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa Dieta: Wegańska Danie: Danie główne , Przekąski

Nie ma jak dobry falafel! Na Bliskim Wschodzie popularna jest wersja przygotowana jedynie z ciecierzycy. W Egipcie dodaje się do niej bób, a my prezentujemy przepis z zielonym groszkiem.

Dla 4 osób.

WEŹ:

  • 300 g ciecierzycy odsączonej z puszki
  • szklankę zielonego groszku (mrożonego)
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • cebulę
  • pęczek natki 
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • po pół łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego, cynamonu, utartych nasion kolendry
  • pół szklanki sezamu
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • świeżą miętę
  • szklankę jogurtu greckiego
  • łyżeczkę tahini
  • łyżkę soku z cytryny
  • pieprz kolorowy

Ciecierzycę opłucz i odsącz. Groszek gotuj 3 minuty, odsącz i przelej zimną wodą. Cebulę, czosnek i natkę posiekaj. Zmiksuj z cieciorką i groszkiem. Dodaj łyżeczkę soli, mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Wilgotnymi dłońmi formuj kuleczki, spłaszczaj i obtaczaj w nasionach sezamu z orzechami laskowymi. 

Smaż w głębokim tłuszczu na złoto. Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, pastą tahini, solą i pieprzem. Udekoruj listkami mięty.

Zdjęcia i stylizacja: BAUER SYNDICATION/STOCKFOOD

Opracowanie: Joanna Zaguła