Falafele
Nie ma jak dobry falafel! Na Bliskim Wschodzie popularna jest wersja przygotowana jedynie z ciecierzycy. W Egipcie dodaje się do niej bób, a my prezentujemy przepis z zielonym groszkiem.
Dla 4 osób.
WEŹ:
- 300 g ciecierzycy odsączonej z puszki
- szklankę zielonego groszku (mrożonego)
- sól
- 2 ząbki czosnku
- cebulę
- pęczek natki
- 3 łyżki mąki
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- po pół łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego, cynamonu, utartych nasion kolendry
- pół szklanki sezamu
- garść posiekanych orzechów laskowych
- świeżą miętę
- szklankę jogurtu greckiego
- łyżeczkę tahini
- łyżkę soku z cytryny
- pieprz kolorowy
Ciecierzycę opłucz i odsącz. Groszek gotuj 3 minuty, odsącz i przelej zimną wodą. Cebulę, czosnek i natkę posiekaj. Zmiksuj z cieciorką i groszkiem. Dodaj łyżeczkę soli, mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Wilgotnymi dłońmi formuj kuleczki, spłaszczaj i obtaczaj w nasionach sezamu z orzechami laskowymi.
Smaż w głębokim tłuszczu na złoto. Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, pastą tahini, solą i pieprzem. Udekoruj listkami mięty.
Zdjęcia i stylizacja: BAUER SYNDICATION/STOCKFOOD
Opracowanie: Joanna Zaguła