Dynia piżmowa faszerowana żurawiną
Na dynię faszerowaną weź:
- 2 dynie piżmowe
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- ¾ szklanki komosy ryżowej trójkolorowej
- 1½ szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- puszkę ciecierzycy
- szklankę świeżej żurawiny
- 3 łyżki soku z pomarańczy
NA SOS: •szklankę wody •szklankę cukru •4 szklanki świeżej żurawiny •sok z ½ cytryny •młode listki rukoli do podania
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z cukrem i dodaj żurawinę oraz sok z cytryny. Gotuj przez 15 minut, ostudź. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Dynie umyj, przekrój na pół, wydrąż, nasmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry i piecz 45 minut, ostudź. W rondlu zagotuj bulion, dodaj komosę ryżową. Gotuj przez 12 minut, odstaw na kwadrans pod przykryciem, zamieszaj. Podsmaż posiekany czosnek, dopraw solą oraz pieprzem, wsyp odsączoną i opłukaną ciecierzycę, szklankę żurawiny, sok z pomarańczy oraz komosę. Zamieszaj i po minucie zdejmij z palnika. Nafaszeruj dynie i zapiecz w piekarniku. Podawaj z sosem żurawinowym i listkami rukoli.