Domowe czipsy z parmezanu
Wypróbuj przepis na domowe czipsy z parmezanu - idealną przekąskę imprezową.
•2-3 małe cukinie,
•szklanka bułki tartej (jeszcze lepiej panko),
•pół szklanki świeżo tartego parmezanu,
•pół szklanki płatków migdałowych,
•łyżeczka suszonego oregano i parę gałązek świeżego,
•4-5 łyżek oliwy z oliwek,
•sól .
Cukinię pokrój na plasterki na mandolinie lub szatkownicy, włóż do miski, posól, zalej oliwą, wymieszaj i odstaw na 20 minut, aby puściła sok, a potem odlej płyn. Płatki migdałowe zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu, dodaj parmezan, oregano i bułkę tartą. Plasterki cukinii, otrzepane z nadmiaru wody, panieruj w mieszance i układaj na wyłożonej papierem blaszce (można je lekko skropić oliwą).
Piecz w 180°C, aż będą rumiane, od czasu do czasu otwierając piekarnik, by wypuścić parę wodną. Jeśli chipsy będą już złote, ale wciąż miękkie, zmniejsz temperaturę do 120°C i dosusz je z termoobiegiem.
Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl