Bruschetty z salsą z awokado
Chrupiące bruschetty z salą z awokado - idealne jako przystawka przed obiadem albo fingerfood na przyjęciu pod chmurką. Spróbuj, są pyszne!
Weź:
• ½ ulubionej bagietki
• oliwę
• 2 ząbki czosnku
Na salsę:
• dojrzałe awokado
• ½ czerwonej cebuli
• ½ ogórka szklarniowego
• ½ zielonej papryki
• garść liści mięty i kolendry
• sok i otartą skórkę z limonki
• ½ zielonego świeżego chili
• odrobinę cukru
• 2 łyżki nasion granatu
Przygotowanie:
1. Bagietkę pokrój w kromki, natrzyj je przekrojonymi ząbkami czosnku i oliwą, włóż do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz do czasu, aż się zezłocą.
2. Paprykę i ogórka obierz, usuń pestki.
3. Wszystkie warzywa wraz z chili, miętą i kolendrą posiekaj w drobną kostkę.
4. Polej sokiem z cytryny, wymieszaj z granatem i dopraw odrobiną cukru.
5. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się połączyły.
6. Podawaj na grzankach, na przykład do chłodnika z awokado.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk- Wójcicka/ greenmorning.pl